Ferari

22 Dec, 2008

Skuderija Ferari- odeljenje Ferarija

Generalna — Autor ferari @ 03:31

Skuderija Ferari

Iz projekta Википедија

Skoči na: navigacija, pretraga
Amblem Skudera Ferarija

Skudera Ferari je naziv odeljenja italijanske automobilske kompanije Ferari. Odeljenje je posvećeno autotrkama i poznato je po svojem formula 1 timu.

Simbol tima je konj koji se propinje, a boja tima je crvena.

Reč skudera na italijanskom znači štala, a Ferari je prezime osnivača kompanije, Enca Ferarija.

Firma je osnovana 1929. godine. Sedište firme je u gradiću Maranelo, u blizini Modene, u severnoj Italiji. U početku je nastupala za Alfa romeo, a u formuli jedan je od samog početka 1950. godine.

Navijači Ferarija se popularno nazivaju tifozi.

Sadržaj

[sakrij]

Istorija [uredi]

Bivši vozači [uredi]

2000. - 2006. [uredi]

Ovaj period karakterišu uzastopne titule koje su Ferari i Mihael Šumaher osvajali. Tandem je bio nepobediv od 2000. do 2004. godine. Drugi vozač tima u tom periodu je bio Rubens Barikelo, koji je uvek bio između drugog i četvrtog mesta u kategoriji vozača.

Dominacija je bila pogotovu očigledna 2002. godine kada je Ferari osvojio 15 od 17 trka. U tom periodu Šumaher je prestigao i rekord Fanđa od 5 titula najboljeg vozača sezone.

Ta tradicija je prekinuta 2005. godine kada je tim Ferarija iako u istom sastavu osvojio tek treće mesto u kategoriji konstruktora, Šumaher takođe treće, a Barikelo tek osmo mesto.

U 2006. godini u tim je došao Felipe Masa. Ipak Ferari ni ove sezone nije uspeo da osvoji titulu. Doduše svega za 5 poena (206:201), ali Reno je i ove sezone uspeo da osvoji titulu. Šumaheru je takođe za svega nekoliko poena (134:121) titulu ponovo uzeo Fernando Alonso.

Glavne promene u timu su odlazak višestrukog šampiona Mihaela Šumahera i glavnog stratega tima Rosa Brauna.

Ipak, Ferari je imao uspešnu sezonu 2007. Zahvaljujući špijunskoj aferi i eliminaciji Meklarena iz takmičenja konstruktora, Ferari je proglašen za najboljeg konstruktora u 2007. godini. U ovoj sezoni boje Ferarija u formuli 1 su branili Бразил brazilac Felipe Masa i finac Kimi Raikonen. Raikonen je takođe poneo titulu šampiona Formule 1. Direktor tima je Žan Tod.

2008. godina [uredi]

Za Ferari će u sezoni 2008. nastupati isti vozači kao i u prethodnoj sezoni. Ove godine njihovi bolidi će nositi brojeve 1 (Raikonen) i 2 (Masa).


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me